Φιλομάθεια
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


Λογοτεχνική Ομάδα Γοργογυρίου & Αθηνών
 
ΦόρουμLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση

 

 ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ

ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ


Αριθμός μηνυμάτων : 43
Ημερομηνία εγγραφής : 27/11/2008
Ηλικία : 43
Τόπος : NEVERLAND

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ   ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ Icon_minitimeΠεμ Νοε 27, 2008 3:13 pm

Η Μαρία Αντουανέτα (2 Νοεμβρίου 1755 στην Βιέννη,† 16 Οκτωβρίου 1793 στο Παρίσι) υπήρξε βασίλισσα της Γαλλίας. Αυτή και ο σύζυγος της, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' (1754-1793) αποκεφαλίστηκαν κατά την Γαλλική Επανάσταση.
Η Μαρία Αντουανέτα βαφτίστηκε με το όνομα Μαρία Αντωνία Ιωσηφία Ιωάννα, δούκισσα της Αυστρίας. Ήταν το 15ο και τελευταίο παιδί της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας και του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α΄ της Αυστρίας. Οι δυσκολίες κατά την διάρκεια της γέννας της Μαρίας Αντουανέτας, αλλά και ο καταστροφικός σεισμός της Λισαβώνας, την ίδια ακριβώς μέρα που γεννήθηκε, ήταν σημάδια για την άσχημη πορεία που θα ακολουθούσε η μετέπειτα βασίλισσα της Γαλλίας.
Σύντομα φάνηκε ο ατίθασος χαρακτήρας της, όταν προκαλούσε συχνά φασαρίες και αρνείτο να κάνει μάθημα, για να ασχοληθεί με άλλα πράγματα. Η ανατροφή της βασιζόταν, όπως και στα υπόλοιπα αδέρφια της, σε ένα σκληρό πρόγραμμα το οποίο είχε δημιουργήσει η ίδια η αυτοκράτειρα. Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε μαθήματα χορού, θεατρικές παραστάσεις, ιστορία, ζωγραφική, ορθογραφία, γεωγραφία, μαθηματικά και εκμάθηση ξένων γλωσσών. Τα κορίτσια επιπλέον μάθαιναν την τέχνη του κεντήματος.
Η αυτοκράτειρα ενδιαφερόταν να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα υπόλοπα ευρωπαϊκά κράτη, για να κερδίσει η Αυστρία την εμπιστοσύνη της Ευρώπης. Ήξερε ότι οι συγγενικοί δεσμοί με τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης θα δυνάμωναν την θέση της Αυστρίας. Περισσότερο ενδιαφερόταν να συνάψει και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον βασιλικό Οίκο των Βουρβόνων, που κυβερνούσαν στην Γαλλία, την Ισπανία και την Σικελία.
Ο γάμος της Μαρίας Αντουανέτας με τον μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ της Γαλλίας ήταν από νωρίς στα σχέδια της Μαρίας Θηρεσίας. Απέβλεπε στο να φέρει την πολυπόθητη ειρήνη ανάμεσα στην Γαλλία και την Αυστρία. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΕ' της Γαλλίας ζήτησε το χέρι της Μαρίας Αντουανέτας για χάρη του εγγονού του, τον μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΣΤ΄.
Μετά την υπογραφή του γαμήλιου συμβολαίου, η Μαρία Αντουανέτα ξεκίνησε εντατικά μαθήματα εκμάθησης των γαλλικών, ώστε να είναι έτοιμη για τον ρόλο της ως βασίλισσας της ΓαλλίαςΜε το που έφτασε στην βασιλική αυλή, η Μαρία Αντουανέτα, σαν νέα και άπειρη, συνάντησε δυσκολίες. Ο χαρακτήρας της δεν αναπτυσσόταν, ήταν πολύ επιφανειακή, τρομερά σπάταλη, και δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής αυλήςΔύο χρόνια αφότου έφτασε στις Βερσαλλίες, είχε γίνει γνωστή ως η βασίλισσα του ροκοκό. Ξόδευε κάθε μήνα 15.000 λίβρες (75.000 ευρώ περίπου), και αυτό ενώ μεγάλο μέρος του γαλλικού πληθυσμού πέθαινε από την πείνα. Αυτό δεν βοηθούσε καθόλου τις σχέσεις της με τον γαλλικό λαό. Άσχετα αν στο Παρίσι πέθαιναν οι άνθρωποι από την πείνα, η μόνη έγνοια της Μαρίας Αντουανέτας ήταν η μόδα, οι κομμώσεις και τα κοσμήματα.
Στις 19 Απριλίου 1770 ο γάμος έγινε στην Βιέννη. Τις επόμενες ημέρες προετοιμάστηκε η αναχώρηση της μέλλουσας βασίλισσας και η Μαρία Θηρεσία καθησύχαζε την κόρη της που έκλαιγε συνεχώς. Το 14χρονο κορίτσι αποχαιρέτησε στις 21 Απριλίου 1770 την μητέρα της και τα αδέλφια της στην Βιέννη και αναχώρησε για την Γαλλία, για το πολυτελές ανάκτορο των Βερσαλλιών. Στις 16 Μαΐου έγινε ο πραγματικός γάμος της Μαρίας Αντουανέτας με τον μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ στις Βερσαλλίες, και η νέα βασίλισσα παρουσιάστηκε στην γαλλική βασιλική αυλή.
Το έτος 1789 ήταν ένα σημείο αλλαγής στην ζωή της Μαρίας Αντουανέτας. Στις 4 Ιουνίου πέθανε ο πρωτότοκος γιος της. Η οικονομική και πολιτική κατάσταση της Γαλλίας χειροτέρευε συνεχώς. Γρήγορα ξέσπασε και η Γαλλική Επανάσταση.Στις 5 και 6 Οκτωβρίου 1789 ο λαός του Παρισιού ξεχύθηκε στο βασιλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών και αιχμαλώτισε την βασιλική οικογένεια. Στη συνέχεια την μετέφεραν στο Παρίσι. Η βασίλισσα όμως προσπάθησε να δραπετεύσει μαζί με τον βασιλιά και τα παιδιά της, βοηθούμενη από φίλους και συγγενείς στο εξωτερικό. Η προσπάθεια της αυτή απέτυχε, καθώς συνελήφθη κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, όταν κάποιος αναγνώρισε τον Λουδοβίκο από την απεικόνιση του προσώπου του σε ένα νόμισμα. Έκτοτε φυλακίστηκε στο Παρίσι, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογενείας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Φιλομάθεια :: O Τόμος της Γνώσης :: Η προσωπικότητα της εβδομάδας-
Μετάβαση σε: